Paralaksa tła

Niekwestionowana królowa jesieni

Te potrawy rozgrzeją Cię w chłodne dni
27 października 2017
Wpadł jak w… barszcz z uszkami
30 listopada 2017
 



Niekwestionowana królowa jesieni w kuchni to dynia. Można z niej zrobić obiad z deserem i kolację ze śniadaniem. Dynia to warzywo wszechstronne, idealne na słodko, jak i na ostro, smakuje równie dobrze serwowana na ciepło i na zimno. Grzechem jest przygotowywać z niej tylko zupę-krem.
Dyniowy zawrót głowy

Dynia dyni nierówna, na co zwrócić uwagę, wybierając dynię? Jakie odmiany są szczególnie smaczne?

Dynia Hokkaido – można ją jeść ze skórką i zapomnieć o obieraniu. Wystarczy kilkuminutowa obróbka termiczna i skórka dyni staje się równie miękka jak miąższ. Idealna do zup, zapiekanek i sałatek, ma bardzo aromatyczny miąższ.
Dynia piżmowa – żadna inna dynia jej nie podskoczy, dynie piżmowe osiągają wagę nawet 30kg! Miąższ tej dyni jest bardzo aromatyczny i wonny, o charakterystycznym zapachu piżma, w smaku słodki i delikatny, idealny na dżemy i przetwory. A kto nie próbował frytek z tej dyni, ma czego żałować.
Dynia makaronowa – podłużny kształt, kolor żółty lub zielony, a po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądem przypominają makaron. Prosta do przygotowania – wkładasz w całości do piekarnika, po upieczeniu kroisz na pół i wybierasz widelcem miąższ. Takie dyniowe nitki świetnie zastąpią makaron.
Dynia prowansalka lub francuska – łatwo ją rozpoznać, jest duża, podzielona na segmenty, ma ciemną skórkę, która miejscami przechodzi w pomarańcz i żółć. W smaku wielu osobom przypomina marchewkę. Jest bardzo uniwersalna, doskonała do placków, jaki gnocchi z dyni. Nie straszne jej długie przetrzymywanie, przetrwa z nami bez problemu zimę, zanim wyląduje na wiosennym stole.
Dynia ozdobna – nie każda dynia musi lądować na talerzu, niektóre z nich mogą być pięknym jesiennym akcentem w mieszkaniu lub na stole. Bardzo twarda skóra i miąższ sprawiają, że dynia ozdobna jest odporna na uszkodzenia i doskonała do długiego przechowywania. W temperaturze pokojowej może przetrwać w niezmienionej formie nawet rok! Jedyne, co ulega zmianie to kolor skórki.