Paralaksa tła

Te potrawy rozgrzeją Cię w chłodne dni

Slow Food – w zgodzie z naturą
17 października 2017
Niekwestionowana królowa jesieni
21 listopada 2017
 



Jesień rozgościła się na dobre. Nieśmiałe słońce, deszcz, który zdejmuje z ubrań ostatnie resztki koloru, wieczory pod kocem z kubkiem herbaty i książką. Coraz więcej jest takich dni, kiedy poziom dopaminy trzeba pompować sztucznie czekoladą i sięgać po kawę na rozbudzenie.

By nie dać się jesiennej chandrze, wystarczy sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce i połączyć je z rozgrzewającymi przyprawami, które mają moc. Nie tylko rozgrzeją, ale i przyspieszą przemianę materii i poprawią nastrój. Chilli, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa – w te przyprawy warto się zaopatrzyć jesienią.

A co wyczarować w kuchni, by syciło, rozgrzało i świetnie smakowało? Dodające otuchy pierogi, pokrzepiająca czekolada z chilli, sycące kaszotto z dynią i oczywiście rozgrzewające zupy kremy. Ah, nie można zapomnieć o aromatycznym cieście z gruszką i czekoladą. Pachnie obłędnie, prawda?
Podzielimy się z Wami przepisem na zupę-krem pomidorowo-kokosową z ciecierzycą. To absolutny hit tej jesieni w naszej kuchni.
Będziecie potrzebować :
150g ciecierzycy
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Puszka pomidorów w sosie
Puszka mleka kokosowego
1,5 szklanki bulionu
Sól, pieprz
Świeża bazylia

Ciecierzycę zalewamy na noc, następnego dnia zmieniamy wodę, dodajemy listek laurowy i gotujemy do miękkości. Na oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy chilli i smażymy minutę. Wrzucamy pomidory z puszki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i dolewamy bulion i mleko kokosowe. Gotujemy 10 minut, pod koniec wrzucając posiekaną bazylię. Miksujemy na gładki krem i się zajadamy 😊